Szicília legjobb éttermei
2014. szeptember 25. írta: Szicília

Szicília legjobb éttermei

Egy kicsi olasz, egy kicsi arab, egy kicsi spanyol, egy kicsi görög - ez jellemzi a szicíliai konyhát. Ha a hamisítatlan olasz ízeket keresed, azt nem fogod a szigeten megtalálni. Annyi hódító járt Szicíliában, hogy felsorolni is sok és pont ezért lett ilyen színes a szicíliai konyha. Mindenki itt hagyta a kéznyomát, főleg az arabok.

Nem is olyan rég olvastam egy angol nyelvű cikket, ahol Giorgio Locatelli olasz séf elárulja, hogy mik a kedvenc éttermei Szicíliában. Úgy gondoltam, hogy én is megosztom ezt veletek, mert egy ilyen híres szakács nem tévedhet.

Legjobb brunch Szicíliában: A legjobb hely egy kiadós brunch elfogyasztására az I Cuochini (Via Ruggero Settimo 68, Politeama) Palermóban, ahol elsősorban bő zsiradékban kisütött különféle tésztaféléket árulnak. Ezek közé tartozik a töltött, fűszeres rizsgombóc (arancini), a timballini di pasta vagy éppen a pasticcino, ami édes tésztából készül és szintén töltött. 1 eurótól indulnak az árak. 

3630055547_3b8cccd7a4_z.jpg

Legjobb éttermek Szicíliában, ha egy finom ebédre vágysz: Giorgio Locatelli kapásból három helyet ajánlott, persze van több is, de nagyon nehéz választani. 

A legfinomabb halételeket természetesen egy tengerparti étteremben szolgálják fel Porto Palo di Menfi strandján, a Da Vittorio Risorante (Via Friuli Venezia Giulia 9, Porto Palo di Menfi) nevű helyen. Nincs étlap, viszont friss hal és tengeri herkentyűk minden mennyiségben. A napi, aktuális halfogás dönti el, hogy mi kerül aznap a vendégek asztalára. Előételnek nagyon finom itt a garnélarák, polip olivaolajjal és citromlével vagy éppen a marinált szardella. A fő fogás általában tengeri sünös tészta, tengeri herkentyűs tészta vagy grillezett hal. 3 fogásos ebéd az a la carte menüből 35 euró személyenként.

Modica városában ellátogathatsz a La Locanda del Colonello (Vico Biscari 6, Modica) nevű étterembe, ahol az utcai bódékban megszokott fogások kerülnek terítékre egy kis eleganciával megspékelve. Megkóstolhatod itt a sáfrányos rizsgombócot (erős arab hatás), tonhallal töltött paninit, csicseriborsóból készült sült finomságot (penelle di ceci), sertéssültet cikóra és fenyőmag szószban és még sorolhatnám. 3 fogásos ebéd az a la carte menüből 30 euró személyenként.

panelli_siciliane.jpg

A harmadik ebédre kiválóan alkalmas hely pedig a Cataniában (Via Pardo 29, Catania), a halpiac mellett található Osteria Antica Marina - a közelben található 19. századi viadukt után nevezték el. A halpiac közelségéből is adódik, hogy itt bizony csak halfogásokat szolgálnak fel pl. sült tintahal, kagyló, polip saláta, halleves, tintahal szószos spagetti, tengeri gyümölcsös rizottó, grillezett homár. A kóstoló menü ára 25 euró, ez 3 fogásból áll vagy 65 euró, ez pedig 6 fogásból. A 3 fogásos a la carte ebéd ára kb. 40 euró per fő.

Legkiválóbb aperitif Szicíliában: minden kétséget kizáróan a Taverna Azzurra nevű intézmény, ahol egy pohárka veleno-t, azaz "mérget" ihatunk. Nem kell megijedni tőle, nem olyan vészes, mint az elnevezése. Egy vermut alapú ital, amit vagy röviditalként vagy jéggel fogyasztanak. Természetesen jár hozzá egy kis "rágcsálnivaló", de a szicíliaiak nem érik be mogyóróval, ők ehhez az italhoz is egy kis húst fogyasztanak. Grillezettet vagy főtt és sült lépet, amit vékony szeletekre vágnak és szendvicsbe tesznek egy kis sajttal együtt (panino con la milza). Egy pohár velano 1 euró, az ételek pedig 2 euróba kerülnek.

pane_ca_meusa.jpg

Lejgobb vacsorát felszolgáló étterem Szicíliában  pedig a La Vucciria piac közelében fekvő Santandrea, ami nagyon praktikusan a téren található, így lehetőséged nyílik arra, hogy kicsit megbámuld a világot, amíg valamilyen szenzációs szicíliai ételt vacsorázol. Előételnek egy kis pasta con el sarde ajánlott, majd egy csodálatosan elkészített tonhal szték. A helyiek által is közkedvelt étterem. 30 euró per főtől kezdődnek az árak.

A másik kiváló vacsorát felszolgáló étterem az Al Duomo étterem Taorminában, ami tulajdonképpen a Piazza del Duomo-ra néz. A teraszon vacsorázhatunk és megkóstolhatjuk Szicília legfrissebb halételeit vagy éppen olyan helyi specialitásokat, mint a párolt bárány, a kecskepörkölt vagy a maccu, ami nem más, mint a fűszeres babpüré és a sűrű paszírozott bableves közötti átmenet édesköménnyel tálalva. 3 fogásos menü 40 eurótól kezdődik.

food_macco-di-fave.jpg

Ha ezek után mégis Michelin csillagos étteremre vágysz, akkor nincs más, mint felkeresni a Ristorante La Madia-t Licataban vagy a Ristorante Duomot Ragusában.

Buon appetito!

Autóbérlés kedvezményesen online

A bejegyzés trackback címe:

https://szicilia-szicilia.blog.hu/api/trackback/id/tr966732409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása