Szicília Etna túra - "Etna kisokos"
2014. szeptember 26. írta: Szicília

Szicília Etna túra - "Etna kisokos"

8453549277_6d1b00bdce_z.jpg

Ha Szicíliába utazol, akkor az Etnát biztosan nem fogod kihagyni, mert tényleg kihagyhatatlan. Tudtad, hogy Európa legmagasabb működő vulkánja, 3329 méter magas. 2013-ban az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította. Hihetetlen, hogy egy ilyen aktívan működő vulkán közvetlen közelében több tízezer ember él, de nem költöznek el onnan, mert a vulkáni talaj bor- és gyümölcstermesztésre kiválóan alkalmas.

Köztudott, hogy az Etna rengeteg turistát vonz, főleg katasztrófaturistát. Évente több tízezer keresi fel. A jó benne, hogy a megszilárdult lávafolyamok viszonylag könnyen megközelíthetőek. Még kötélpálya is van, aminek segíŧségével a központi kráterhez is közel juthatsz. Félelmetes látvány, mert azért van pusztító ereje ennek a vulkánnak is.

Már a kilátás miatt is érdemes ide látogatnod, mert lenyűgöző. Tiszta időben ellátni egészen Calabriáig, de megpillanthatod a Lipari-szigetek vulkánjait, amelyek szintén aktívak.

14780891427_9248921e47_z.jpg

Fontos tudni, hogy a csúcs 2 oldalról közelíthető meg, az északi vagy a déliről.

Déli út: olaszul Strada dell'Etna. Elég rég óta üzemel, 1934-ben nyitották meg. Nicolosin keresztül vezet az út, majd elérük a Rifugo Sapienza turisztikai központig, ez 1910 méteren található. Közben megcsodálhatjuk a megszilárdult lávaárat és a parazitakúpokat, különleges látvány az biztos. Ezután már kötélpályán vezet az út a Montagnola kúpig, ami 2507 méter magasságban fekszik. Utána egy laza 15 perces séta és elérjük a Piccola Rifugio turistaházat. A csúcskráter nem látogatható, érthető, mert azért a biztonságra figyelni kell.

Semmi pánik, mert innen is hallani az Etna morajlását (felejthetetlen élmény) és még látni is a kráterek lávaszökőkútjait. Ha az időjárás engedi dzsíp túrán vehetsz részt, felvisznek egészen 2800 méteres magasságba, de a csúcskrátert természetesen itt sem fogod látni. A kötélpálya és a terepjárótúra ára kb. 60 euró. Ha az idő nem túl jó, akkor nincs túra és marad a gyaloglás. Viszont számítanod kell a nagyon hideg időjárási viszonyokra, még nyáron is. Ha kedved tartja, akkor kihagyhatod a kötélpályát és vár rád egy 2 órás séta 1900 méterről 2500 méterre, nem leányálom, de kivitelezhető, főleg, ha jó kondiban vagy.

14915929255_bc95845b3f_z.jpg

Északi út: olaszul Mareneve. A déli közkedveltebb, de az ért ez sem rossz, Linguaglossától indul, majd áthalad a Pineta Ragabo erdőn, utána pedig elér Piano Provenzana síközpontig, ami 1800 méter magasságban fekszik. Ezután marad a sílift, amelyek 2300 méterig visznek fel. Megközelíthető a Piano Provenzana Fornazzo irányából is, miközben érintjük az 1741 méter magasságban fekvő Rifugo Citellit is.

A megszilárdult lávafolyamok mellett, sok érdekesség is lesz az út mentén. Énekesek, fotósok, művészek, szuvenír boltok - itt minden az Etnáról szól. Régi hangulatos házak és persze Novara de Sicilia középkori városa, melynek vendégszerető lakosai mindenkit tárt karokkal várnak.

Ha kedved tartja még meg is mászhatod az Etnát, természetesen csak kísérővel. Anélkül öngyilkosság lenne, mert sok veszélyt rejt és ahhoz, hogy épségben feljuss kell egy tapasztalt vezető. A Gruppo Guide Alpine Etna Sud tud ebben segíteni (címük: Via Etnea 49, Nicolosi)

Kedveled a vintage stílust és a régi autókat, pl. a Fiat 500-at, akkor bérelj egy ilyen autót. Csodálatos falvakat fogsz látni, mint Savoca, Forza D'Agrò. Taorminából és Giardini Naxos-ról indul a túra.

A legtöbb szuvenírüzlet Rifugio Sapienza-ban található, valamint éttermek és kávézók is. Ha meleg italra vágysz, akkor  a tökéletes választás a forró csoki, kell a hidegben, hogy felmelegedj. Ha kicsit "erősebbet" szeretnél, akkor még mindig ott van a Fuoco dell'Etna likőr. Vannak szálláshelyek is a vulkán közelében, ha nem szeretnél még éjszakára sem elszakadni az Etnától:

  • Hotel Corsaro Etna Sud: 17 szobája van, valamint egy étterme. Úgy reklámozzák magukat, mint az Etnán legmagasabban fekvő szálláshely. 
  • Nicolositól 15 km-re van egy ifjusági szállás is
  • Etnalodge: pazar a kilátás ebből a B&B-ből, pedig csak 500 méterrel fekszik a tengerszint felett a vulkán északkeleti lábánál. A szálláshely egy régi bortermelő épületből alakították át, rendkívül helyes.
  • Camping EtnaVia Goethe, Nicolosi: ha kempingezni támad kedved, akkor hajrá, itt azt is megteheted. Egy fenyőerdőben fekszik, ahol még uszoda is van és kellemesen árnyas hely. Fű viszont egyáltalán nincs sok.
  • La Rena Rossa B&B Etna-Nicolosi: ez egy újabb B&B, ami kellemes napsütéses helyen fekszik, csendes is, egy nagy kert veszi körül.

6672604259_64c3f4b01a_z.jpg

 Catania, az Etna lábánál >>

Autóbérlés kedvezményesen online

A bejegyzés trackback címe:

https://szicilia-szicilia.blog.hu/api/trackback/id/tr146735461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása